Women on Waves

Dinsdag 12 juli, wat een perfecte ochtend. De tweede editie van Women on Waves Terschelling: Minstens 35 vrouwen, her en der een verdwaalde man, gelachen tot we niet meer konden en vooral heel veel party waves.

De ochtend begon met een fijne yogales van Yogiez. Heerlijk wakker worden, en een fijne voorbereiding voor de surf. Hierna werden de wetsuitjes aangetrokken en zijn we met z’n allen te water gegaan. Voor sommigen was het de eerste keer surfen, voor anderen 15 jaren geleden & vooral veel ‘locals’ van West aan Zee. En als je toevallig op het strand liep dan zul je veel enthousiaste kreten hebben gehoord op deze zonnige ochtend.

De afgelopen 20 jaar is een exponentiële stijging van het aantal surfende vrouwen te zien. Steeds meer en meer vrouwen duiken in de golven en ontdekken de voordelen van surfen. En ook hier op Terschelling wonen meerdere vrouwelijke lokale surfers, die het hele jaar door in het water te vinden zijn. 

Voor Amber Schuur is surfen meer dan een sport: “Het is voor mij magisch. Wanneer de golven heel mooi clean rollen, de zon ondergaat en je het schuim hoort sissen, kippenvel!”. Ze begon met surfen op haar 19e, het moment dat ze in aanraking kwam met het lifeguarden hier op Terschelling. “Na 1,5 lifeguarden, toen ik hier ook kwam wonen heb ik mijn eerste surfplank opgehaald van een geweldige oude man die verhuisde naar Bali. Hier begon het en ondanks dat ik nu weer voor de helft aan de wal zit, geniet ik weer van elke keer dat ik mag. Een waterrat ben ik altijd geweest en de zee vind ik daarin het aller fijnst, surfen geeft daarin nog iets extra’s waarbij je deze magie kan delen met elkaar. Op t eiland surfen is daarnaast ook zo heerlijk dichtbij, vertrouwd en gezellig. Gekke kreten klinken door het water en iedereen is blij.”

Marit Oomens heeft altijd al een fascinatie voor de zee gehad, mede doordat zij uit een grote schippers familie komt. Ze was dan ook vaak in de zee te vinden. In de zomer van 2017 op Terschelling begon Marit met surfen. “Ik werd pas echt super stoked toen ik een surfkamp deed in Lombok, Indonesië april 2018. Een hele week surfen op de chillste golven in warm zeewater en met mega toffe mensen. Vanaf toen raasden de kriebels door mijn buik tijdens het surfen en snapte ik waarom iedereen het zo vet vind. Nu was ik al helemaal niet meer weg te slaan uit de zee haha.” Ze verteld dat ze al veel wasmachines heeft meegemaakt, net zoals vele andere surfers. Maar het blijft toch zo leuk. “Ik weet niet precies waarom, maar je wilt altijd meer en het nog een keer proberen. Als je een sicke golf surft, wil je dat nog een keer meemaken en wanneer je valt wil je het nog een keer proberen. Hoe meer je surft, hoe verslaafder het wordt. Nu draait alles om surf, de vakantie bestemmingen, werk, woonplek. Je wilt zo flexibel mogelijk zijn, want ja als er surf staat kan die geplande afspraak wel even wachten. So be careful before you start surfing hahaha, it is really addicitive.”

surfer Terschelling
@ Alex Hamstra photography

Geboren en getogen Terschellinger Anne-Marie Kaale is op latere leeftijd begonnen met surfen. “Ik begon als een surf-mom, aan de kant staand terwijl Hidde surfles kreeg in de Noordzee, op Terschelling. Het zag er heerlijk uit dat “spelen in het water”, dus ook maar een poging wagen. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren!“ Zodra ze op de plank stond, was ze verkocht, en heeft ze zichzelf een longboard cadeau gedaan. Dat is zo’n 5 jaar geleden. “Ik denk dat ik de oudste surfster van het eiland ben, maar voel me als een kind als ik op mn surfplank lig, het is het ultieme gevoel van vrijheid. “Buitenspelen” noemen we het, en soms betrap ik mezelf erop dat ik hardop aan het zingen ben in het water. Het is ook ieder keer weer zo mooi, de zon door de golven, die soms regenbogen maakt, de vogels die om je heen aan het vissen zijn, een nieuwsgierige zeehond die even komt kijken. Bij het surfen hier op Terschelling maakt leeftijd of hoe lang je al surft ook niet uit, je hoort allemaal bij elkaar. In het water geven we elkaar ook tips en aanmoedigingen, top! En omdat het hier zo wijds is en er ruimte en golven genoeg zijn, zoek je elkaar soms toch een beetje op.” Anne-Marie gaat meestal met Ello & Annemiek surfen, en ze gaan best vaak, zijn niet super kritisch op de golven, want het is altijd goed om het water in te gaan. “Hoe meer je surft, hoe meer je leert van de golven, de stroming, de wind en de zee. Na elke surfsessie voel je je herboren, kop thee uit de thermoskan na en het is helemaal ok. Het mooiste is natuurlijk als je een paar supermooie golven pakt. Dan heb je het gevoel alsof je op de golven danst! Het is gewoon verslavend. Ik wil mijn hele leven kan blijven surfen, ik denk dat het je sowieso ook jong houdt. “

Foto’s door ALEX HAMSTRA PHOTOGRAPHY , Amber Schuur & Jens Gross

Alle beelden van de ochtend zijn te vinden via deze DROPBOX LINK . Deelnemers kunnen het wachtwoord opvragen door een whatsapp bericht te sturen naar Surfvillage op 0625110280.