Een stukje zeewijsheid en wadden in-zicht voor de surfende eilandbezoeker!

Bij golven uit het noorden komt het als allereerste op de Wadden binnenrollen. Voor beginners en minder kritische surfers is er op Terschelling daarom bijna altijd wel een golf te vinden. Maar bij welke omstandigheden is het eigenlijk ècht goed? Wanneer boek je direct de snelboot naar Terschelling?
July 1, 2023
door
Jens

De waddeneilanden zijn ook surf-wise een bijzonder stukje Nederland. Bij swell uit het noorden krijgen de wadden doorgaans de volle laag. In vergelijking met het vaste Nederland zijn de golven op de eilanden vaak krachtiger zijn van meer formaat. Bij storm kan het echt gaan ’spoken’ zoals de locals dat zullen zeggen, maar bij de juiste combinatie van omstandigheden kunnen de eilanden omgetoverd worden tot bijna ongekend goede Nederlandse surfbestemmingen. Zo ook Terschelling. Op een dag met heup-hoge golven in midden Nederland surf je op Terschelling op datzelfde moment misschien wel een golf van schouderhoogte. Daarbovenop heb je ook nog een zee voor jou alleen. Dit alles hangt wel helemaal van de swell- en windrichting af, maar wie zich goed voorbereid op een surf tripje naar het noorden zal zeker worden beloond. Hieronder lees je de belangrijkste tips voor een succesvol surf tripje naar Terschelling.

Waar kan je Golfsurfen op Terschelling?

Je kunt over het hele Noordzee strand van Terschelling surfen. De strandovergangen die het gemakkelijkste bereikbaar zijn vind je bij Midsland aan zee en West aan zee. Bij de laatste vind je ook onze surfschool en kan je gemakkelijk met het OV komen. Heb je een auto of fiets? Dan is het ook eenvoudig om naar Formerum aan zee of Oosterend te gaan alleen is dat nog iets verder weg ten opzichte van waar je aankomt met de veerboot.

Wat zijn de beste surf spots op Terschelling?

Het gehele noordzeestrand is allemaal beach break en de golfhoogte is vrijwel overal gelijk. De zandbanken bepalen de vorm van de golven. Soms is de ligging van de zandbanken bij de ene overgang wat beter ten opzichte van de ander, maar door stroming vervormen de zandbanken en is er niet een break aan te wijzen die over het algemeen beter is dan de ander. Wel hebben we al een aantal jaar een zandbank die relatief vaak mooie golven weet te produceren en redelijk consistent blijft liggen. Die zandbank heeft de naam gekregen van ‘De Vliegende Hollander’. Die zandbank vind je net iets westelijk van Midsland.

Wat is het beste getijde voor Terschelling?

Op Terschelling kan je echt scoren als je surft op precies de juiste combinatie van wind, getijde en golfhoogte.

Met welk getijde je het beste kunt gaan surfen is afhankelijk van de golfhoogte en van je niveau. Kenmerkend aan Terschelling is namelijk dat je vrij ver in zee ook ondiepere zandbanken hebt liggen. Bij laagtij en grote golven breken de golven dan al op die buitenste bank. De peddel naar de buitenste zandbank kan behoorlijk ver zijn en het is soms lastig om in te schatten vanaf het strand of de golven daar mooi breken. Als de golfhoogte een dikke 1m+ is kun je daar regelmatig een krachtige stijlere golf vinden. Zorg er dan wel voor dat je 1 á 2 uur vóór laagtij die kant op peddelt, want wanneer het hoogtij inkickt kun je door de stroming moeilijk op de bank blijven liggen en daarnaast wordt de golf dan ook al snel slapper. Wij raden af om alleen of als onervaren surfer naar die verre buitenste bank te peddelen als de golven groot zijn.

Een ander mooi moment om te gaan surfen is van mid naar hoog tij. De golven breken dan dichter bij de kust en worden niet door een achterste zandbank vervormt. Ben je beginner en niet bekend met de zandbanken? Dan is mid naar hoog tij altijd wel een goed moment. Zeker als je nog veel in het witte water surft. De golf rolt dan namelijk lang door. Ook voor gevorderden surfers zou ik mid-hoog tijd aanraden als de golfhoogte kleiner is dan een meter of juist enorm groot.

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga surfen op Terschelling?

De wind is een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. De wind bepaald niet alleen of de zee clean is, maar vooral ook de stroming. We hebben op Terschelling geen strekdammen of een pier en er zijn dus geen uitvalmogelijkheden bij side-shore wind. Dat betekent dat je soms moet dealen met veel zijwaartse stroming. Langdurige oostenwind of westenwind geeft veel stroming evenwijdig aan de kust. De golven kunnen met side-shore wind vrij mooi zijn, maar het is dan moeilijk om op 1 plek te blijven liggen.

Ook wel handig om te onthouden: richting hoogtij is er altijd een getijstroom parallel aan het strand naar het oosten. Richting laagtij stroomt het ook parallel aan het strand maar juist naar het westen. De getijstroom is het sterkste ongeveer +- 3 uur voor en na hoogtij. Dit kun je gebruiken als waardevolle informatie wanneer er naast de getijstroom ook een sterke wind vanuit één van die richtingen komt. Als je namelijk relatief op dezelfde plek wilt blijven liggen ga je surfen wanneer de getijde stroom tegengesteld is aan de windrichting. Of, wat wij ook wel eens doen, is een ‘downwinder’ van West aan Zee naar Midsland aan Zee of andersom op het moment dat de golven goed zijn maar er een sterke side-shore wind staat. We gaan dan surfen wanneer de getijde stroom en de wind dezelfde richting hebben en worden van het ene dorp naar het andere dorp gebracht zonder dat we onszelf uitputten en tegen de stroming in gaan peddelen. Ook wel de natuurlijke watertaxi.

Wat is de beste swell richting voor Terschelling?

Zeker noorder swell. Die komt by-far het mooiste binnen rollen. Zuid swell werkt voor Terschelling niet. Als er wèl golven binnen rollen vanuit een meer zuidelijke richting, dan gaat dit vaak samen met zuid-west wind en veel stroming richting het oosten.

Kan je surfen op de west- of oostpunt van Terschelling?

Dit blijft ook voor de meeste eilanders enigszins een mysterie. Om op de punt te geraken is een 4×4 auto nodig en op het strand rijden is alleen toegestaan in de winterperiode en slechts voor vergunninghouders. Daarnaast lopen de zandbanken bij de west punt vrij ver de zee in. Bij grote swell betekent dit doorgaans een te verre peddel. Door de diepe geulen tussen de eilanden ontstaat er daarnaast een enorme stroming waar bijna niet tegenin te peddelen is. Zeker niet aan te raden dus. Maar ook wij blijven dromen.

Wat zijn nou echt de ideale condities?

Onze favoriet: Een stevige noorder swell van minstens 1.5m met een periode van 8-10 seconden. De wind draait ligt zuid en je surft met precies laag-tij op de buitenste zandbank bij West aan Zee of Midsland aan Zee. Ooh boy… Dit zijn omstandigheden die niet vaak voor komen maar sessies die geschiedenis schrijven!

Om af te sluiten, wees niet te kieskeurig en duik er gewoon in wanneer het goed lijkt. Het is vaker goed dan de voorspellingen aangeven. Apps zoals 'Surfline' of 'Windguru' zijn een goede indicatie maar spreken niet altijd de waarheid. Daarbovenop geven apps vaak een rating die gebaseerd is op gemiddelden over de hele wereld. Omdat dit soort apps de golven in Nederland in verhouding van mindere kwaliteit beoordelen zijn die ratings vaak vrij laag. Een echt goede Nederlandse dag komt nooit hoger uit dan 'fair' of 3 sterren. Gouden regel: 'never turn your back on good waves'. Zeker niet in Nederland!

Meer flessenpost

Klik hier om naar het flessenpost overzicht te gaan.
Klik hier om naar het flessenpost overzicht te gaan.