Nosedives
De nosedive, het overkomt echt iedereen, maar in het begin van je surf carrière net even iets vaker. Gelukkig is het op Terschelling niet al te druk in het water, dus zijn er minder getuigen van je nosedives en daaropvolgende spoelsessie. Toch valt een nosedive goed te voorkomen met een paar handige technieken.
De perfecte formule
Je hebt vast wel eens gehoord dat je meer naar achteren moet schuiven. Wat je in eerste instantie verwacht is dat je teveel voorop je board ligt wanneer je een nosedive maakt, maar toch gebeurd vaak het tegenovergestelde. Want wanneer je teveel voorop je board gaat liggen, dan zul je dit snel zelf doorhebben; de neus (de voorkant van je surfboard) gaat onder water, en je kunt niet eens meer peddelen. Laat staan dat je die mooie golf kunt pakken. Wanneer de neus van het board bijna de wolken raakt, lig je waarschijnlijk teveel naar achteren. Dit maakt het lastig om vroeg in een golf te komen, en dwingt je om steilere golven te pakken die al breken. En dat is de perfecte formule voor een nosedive - wanneer de kracht van de golf je neus recht naar beneden duwt. En wat volgt kun je zelf wel bedenken.
Wave whisperer-positie
Om deze zoute nachtmerrie te voorkomen, vind je de ideale positie op je board. Plaats jezelf precies zo dat je board parallel ligt aan het wateroppervlak. Begin dan te peddelen met een hollere rug dan je gewend bent en til je borst van het board af, zodat de neus uit het water blijft. Je borst komt van het board en de neus blijft uit het water. Houd je knieën en enkels bij elkaar, dus geen bungelende benen aan de zijkant (niet alleen ziet het er on-cool uit, het leidt ook tot nosedives). Deze houding maakt het makkelijker om sneller te peddelen. Het kan even wennen zijn voor je rugpieren, maar geef het wat tijd en voor je het weet glij je door het water als een pro.
Nu wordt het iets technischer, houd vol mensen !
Heel zwart/wit gezien zijn er steile en rollende/schuivende golven. De aanpak verschilt per type. Hoe de golven breken op Terschelling hangt af van het getij en de golfhoogte, maar wees gerust, met de tijd word je een meester(es) in het lezen van golven.
Steile golven
Wanneer je een steile(re) golf wilt aan peddelen dan blijf je gewoon de golf af peddelen. Terwijl de golf je tail (de achterkant van je board) een lift geeft, glijdt de neus moeiteloos naar beneden. Raak niet in paniek, blijf peddelen en til eventueel je hoofd en borst iets meer op om de neus boven water te houden, totdat je voelt dat het board over de kritische gedeelte van de golf glijdt. Ga dan staan.
Rollende golven
Als de golf niet zo krachtig is, gebruik dan meer je lichaam om de neus een beetje naar beneden te duwen. Lig in de normale peddel positie, duw je borst in het board, terwijl je je onderlichaam een beetje optilt. Zo verschuif je het gewicht meer naar voren. Blijf stevig peddelen en wanneer je voelt dat de golf de achterkant van je board optilt, is het tijd om op te staan. Dit soort golven zijn ideaal voor beginners, omdat je eerder in de golf kunt komen. De drop is ook makkelijker om te maken wanneer de golf nog niet heel steil is. Helaas werkt deze methode niet als je te ver naar achteren ligt.
Om het nog wat ingewikkelder te maken; hier zijn nog wat extra dingen om rekening mee te houden:
- Wanneer je voelt dat je tail een lift krijgt, stop dan nog niet met peddelen en pak ook zeker niet de rail van het board beet. Dit geeft juist het tegenovergestelde effect wat je wilt vermijden. Peddel door die angst heen, tot je surfboard echt begint de glijden.
- Soms gaat de neus inderdaad heel even onder water door de hobbelige golfjes, maar dat is normaal! Zolang je blijft peddelen en je positie aanhoudt dan komt het sowieso weer boven water. Stop je wel met peddelen en pak je de rails weer beet, then down you will go.
- Bij steilere golven kun je niet recht naar het strand surfen. Hoe comfortabel je ook bent, er komt een punt waarop je daar niet meer mee weg komt. Probeer een klein beetje schuin, down the line, aan te peddelen en kantel je board op je binnenste rail (dichtst bij de golf) terwijl je de drop maakt. Kijk op het laatste moment zijwaarts met de golf mee, en kantel je board. Duw je niet de rail van je board in de golf, maar peddel je wel schuin in? Grote kans dat de golf je dan oppakt, en jou en je board omgooit. In tegenstelling tot een rollende golf , waar het is juist geen probleem is om rechtdoor te peddelen.
- Wacht niet te lang met opstaan. Wanneer je voelt dat je board naar beneden begint te glijden dan moet je opstaan. Wacht je te lang, dan maak je de drop wanneer je nog op je board ligt. De kans is dan groot dat je dan toch weer voor die nosedive gaat wanneer je beneden aankomt.
- Mocht je liever een groter board willen surfen, dan is een groot voordeel hiervan dat je al heel vroeg golven kunt pakken. Met een rollende golf kun je hier goed gebruik van maken, maar met steilere golven wordt die grootte van je board juist minder betrouwbaar.
De juiste positie op je board aannemen en het peddelen zijn belangrijke basis technieken die vaak worden onderschat. Speel hier een beetje mee, en verwacht nog wat nosedives terwijl je de timing en techniek aan het finetunen bent. Met de tijd wordt het kunnen lezen van de golven en je timing steeds beter. Hang loose!